Post-COVID

 (Long COVID)

Ben je besmet geraakt door COVID-19 en heb je na 3 maanden nog steeds klachten? Dan spreken we van post-COVID, ook wel Long COVID genaamd. De gevolgen hebben een grote impact op je dagelijks leven en algemeen functioneren: je ervaart een mindere lichamelijke gezondheid en het onvoorspelbare karakter van de ziekte veroorzaakt onzekerheid en stress. Vaak kan je voor langere tijd niet (volledig) terugkeren naar je werk en niet deelnemen aan je sociale leven.

De meest voorkomende klachten zijn:

 • aanhoudende vermoeidheid
 • kortademigheid
 • drukkend gevoel op de borst
 • hartkloppingen
 • hoofdpijn
 • duizeligheid
 • slaapproblemen
 • concentratieproblemen
 • geheugenverlies
 • brainfog (mistig gevoel in het hoofd)|
 • depressief gevoel
 • moeite met prikkelverwerking
 • spierzwakte
De niet-zichtbare ziekte maakt dat je je vaak niet gehoord of gezien voelt. Erkenning ontbreekt en ook (bedrijfs)artsen onderkennen niet altijd de uitwerking van post-COVID. Dit alles heeft tot gevolg dat je wereld heel klein wordt, je belastbaarheid minimaal is en je jezelf mogelijk ook eenzaam gaat voelen.

Brain-Fit biedt
een multidisciplinaire aanpak tegen post-COVID.

Bij onze aanpak van post-COVID is het van belang in welk stadium jij je bevindt. Welke klachten ervaar je? Wat zijn de oorzaken van de symptomen die jij ervaart? Wij maken hiervoor gebruik van de herstelpiramide:

We beginnen bij de basis. Je brein stuurt alle andere systemen in het lichaam aan. Is er instabiliteit in het brein, dan ontstaan er klachten op lichamelijk, mentaal en emotioneel, gebied. Onze Neuroptimal® neurofeedback training spoort deze instabiliteit op en geeft de informatie door aan het brein zodat het zichzelf kan corrigeren. Het kalmeert het zenuwstelsel, vermindert de overprikkeling, zorgt voor een positieve mindset en vermindert de stress. 

Tegelijkertijd kijken wij in het middensegment naar een specifiek herstelplan op basis van supplementen en voedingsadviezen. Het stappenplan voor herstel kent 4 onderdelen:

 1.  Virale activiteit en neuro-inflammatie remmen
 2. Het immuunsysteem tot rust brengen
 3. Mitochondriale capaciteit herstellen (meer energie)
 4. Weefselherstel van longen en spieren

Gerichte supplementen en voedingsadviezen voor elk van de 4 stappen zorgen voor een sneller herstel van de restklachten van een COVID-besmetting.

Tenslotte kijken we met PNEI (Psycho-Neuro-Endocrino-Immunologie) hoe het zenuwstelsel, hormoonstelsel en het immuunsysteem met elkaar communiceren. We gebruiken hiervoor de Neuro4Profiel-test. Neurotransmitters bepalen de manier waarop ’boodschappen’ door je lichaam worden verstuurd. Wanneer de werking van je neurotransmitters verlaagd raakt, dan merk je dat bijvoorbeeld aan gevoelens van angst, toegnomen prikkelbaarheid, minder daadkracht en besluitvaardigheid, trage stofwisseling, onvoldoende controle over je emoties, verminderde slaapkwaliteit of vermoeidheid.

Bij de behandeling van post-COVID zien we vaak als eerste dat de belastbaarheid weer toeneemt. Je gaat o.a. beter prikkels verwerken, wordt helderder in je hoofd, bent minder vermoeid, gaat beter slapen en je kunt je beter focussen. Vaak zijn dit soort fijne verbeteringen de basis waardoor je weer stappen durft te gaan zetten. Uiteindelijk ben je weer in staat om te kunnen genieten van een volwaardig sociaal- en werkend leven.

Door onze multidisciplinaire aanpak, met veel ruimte voor persoonlijke aandacht, hebben wij veel cliënten met Post-COVID klachten kunnen helpen.