Veelgestelde vragen

Neuroptimal® is een vorm van integrale, dynamische non-lineaire neurofeedback. De techniek maakt gebruik van de natuurlijke leerprocessen van de hersenen door ze de informatie te geven die ze nodig hebben om zo goed mogelijk te kunnen functioneren. Het is alsof je de hersenen een spiegel voorhoudt, waarop ze zich vervolgens zelf bijsturen. Dit zorgt ervoor dat de hersenen op een zachte, zekere en krachtige manier efficiënter kunnen functioneren. NeurOptimal® maximaliseert zo op natuurlijke wijze de aangeboren capaciteiten van de hersenen op het gebied van zelfregulatie, veerkracht en flexibiliteit. Lees meer…

Ja. De sensoren op je hoofd meten alleen de hersenactiviteit en het programma Neuroptimal® kijkt naar plotselinge veranderingen hierin. Je voelt er niets van. Er gaat niets je lichaam in. Neuroptimal® neurofeedback is daarmee een zogeheten non-invasieve methode.

Dat is per cliënt verschillend. De meeste cliënten trainen zo’n 15 tot 20 keer. We adviseren om daarna periodiek (bijvoorbeeld 1x per 4 maanden) een sessie te volgen, bij wijze van onderhoud. Op deze manier houd je je brein in goede conditie.

De meeste cliënten trainen één keer per week, maar in overleg kan je ook kiezen voor twee of meerdere keren per week. Je kunt er zelfs voor kiezen om het trainingssysteem te huren; dan kun je elke dag trainen. Er is dus veel mogelijk, net wat er bij je past.

De eerste paar trainingen kan het zijn dat je een bepaalde mate van vermoeidheid ervaart, of dat je je slaperig voelt. Dat is heel normaal; je doet aan fitness, alleen worden niet je spieren maar je hersenen getraind. Meestal verdwijnt dit na enkele sessies. Elke sessie voegt wat toe aan de nieuwe patronen die de hersenen aan het leren zijn. Daardoor wordt het resultaat steeds stabieler en kost het minder energie.

PNEI staat voor Psycho-Neuro-Endocrino-Immunologie. Het is de wetenschap die zich bezig houdt met de relaties en verbanden tussen gedrag, het brein, het zenuwstelsel, het immuunsysteem en de hormonen. Neurotransmitters, belangrijke chemische communicatiestromen in je lichaam, staan centraal in de theorie.

Het slecht of niet functioneren van één of meerdere systemen (vaak het geval bij chronische klachten) kan een verstorend effect hebben op de andere systemen. Vanuit PNEI kijken we of jouw hersenen (die uiteindelijk alle systemen aansturen) de juiste brandstof krijgen en neurotransmitters hun werk goed kunnen doen.

Letten op je gehele leefstijl is belangrijk. Om je daarbij te helpen krijg je naast de training van ons advies op het gebied van voeding, beweging en supplementen. Dit doen we als onderdeel van PNEI (Psycho-Neuro-Endocrino- Immunologie), waarmee we de neurofeedback training combineren. Uiteindelijk gaat het erom dat je gezonde keuzes maakt: goede voeding, voldoende slaap en genoeg beweging zorgen voor een goed lichamelijk en mentaal welzijn. En dat helpt weer bij het verminderen van je klachten. Daarnaast kun je ook kijken naar ademhalingsoefeningen, yoga of meditatie. Uitgangspunt hierbij is altijd; kijk of het bij je past.

Vaak zijn de behaalde resultaten van onze sessies blijvend.  Bij veel aandoeningen is het gedrags- of functioneringspatroon gedurende lange tijd ingesleten. De neurofeedback training zorgt ervoor dat de hersenen geconditioneerd worden om uit deze ingesleten groef te komen en op zoek te gaan naar een beter functioneringspatroon. Herhaalde sessies zorgen ervoor dat dit nieuwe patroon blijvend wordt. Als je door periodes van stress of een emotioneel trauma een terugval zou krijgen, dan zijn enkele trainingssessies vaak voldoende on snel weer op het goede spoor te komen.

Neuroptimal® neurofeedback/PNEl heeft positieve resultaten bij 80-90% van de mensen. Het aantal benodigde sessies verschilt, net als bij fitness voor het lichaam, per persoon. Iedereen is uniek en heeft dus ook een uniek paar hersenen.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden onze sessies (gedeeltelijk) vanuit de aanvullende zorgverzekering. De behandeling valt onder de alternatieve zorg en je hoeft hierover geen eigen risico te betalen. De gegevens om te informeren bij je zorgverzekeraar vindt je onder ’Tarieven’.

Klanten over het effect
van Brain-Fit