PCS

Postcommotioneel syndroom (hersenschudding, traumatisch hersenletsel)

Een hersenschudding zit in een klein hoekje. Je stoot je hoofd tegen een kastje of valt onschuldig van je fiets. Niet hard, maar wel op je hoofd. Of je voetbalt en kopt regelmatig een bal. Je krijgt tijdens hockey een bal of stick tegen je hoofd. Het lijkt allemaal onschuldig, maar dat is het lang niet altijd.

Loop je een hersenschudding op dan is het advies meestal: doe rustig aan, neem de tijd. Het zal vanzelf beter gaan. Maar soms houden de klachten aan en zijn deze er na maanden, of zelfs jaren, nog. Wanneer de klachten na een hersenschudding langer dan drie maanden aanhouden, spreken we van PCS (Postcommotioneel syndroom). Dit betekent restschade van een hersenschudding of licht traumatisch hersenletsel.

De symptomen zijn in veel gevallen hetzelfde:

  • Last van vermoeidheid
  • Veel hoofdpijn en duizeligheid
  • Concentratieproblemen en vergeetachtigheid
  • Angsten en/of depressies
  • Slaapstoornissen
  • Moeite met verwerken van prikkels
  • Het moeilijk kunnen onderhouden van sociale contacten
  • Sporten of andere lichamelijke inspanning gaat niet meer.

Dit alles heeft tot gevolg dat je wereld steeds kleiner wordt, je belastbaarheid minimaal is en je jezelf uiteindelijk dus ook eenzaam gaat voelen. Neurologisch onderzoek volgt, vaak zonder resultaat. Er is geen zichtbare schade te vinden in het brein en je bent, binnen de reguliere gezondheidszorg, uitbehandeld.

Krijg met Brain-Fit de regie terug over je dagelijkse leven

Bij de cliënten met PCS (Post Commotioneel syndroom) maken wij gebruik van een multidisciplinaire aanpak. Wij hanteren hierbij de herstelpiramide:

We beginnen bij de basis. Je brein stuurt alle andere systemen in het lichaam aan. Is er instabiliteit in het brein, dan ontstaan er klachten op lichamelijk, mentaal en emotioneel, gebied. Onze Neuroptimal® neurofeedback training spoort deze instabiliteit op en geeft de informatie door aan het brein zodat het zichzelf kan corrigeren. Het kalmeert het zenuwstelsel, vermindert de overprikkeling, zorgt voor een positieve mindset en vermindert de stress.

Tegelijkertijd kijken we met PNEI (Psycho-Neuro-Endocrino-Immunologie) hoe het zenuwstelsel, hormoonstelsel en het immuunsysteem met elkaar communiceren. We gebruiken hiervoor de Neuro4Profiel-test. Jouw profiel geeft ons de benodigde informatie voor een gericht advies m.b.t. voeding, supplementen en leefstijl om sneller te kunnen herstellen van PCS.

Bij de behandeling van cliënten met PCS zien we vaak als eerste dat de belastbaarheid weer toeneemt. Waar één keer per dag 7 minuten wandelen al zwaar was, lukt het opeens weer om drie keer per dag 15 minuten te wandelen. Of in een kamer met familie lukt het geleidelijk om langer te blijven zitten, omdat prikkels steeds beter te verwerken zijn. Vaak zijn dit soort verbeteringen de basis waardoor je weer stappen durft te gaan zetten. Uiteindelijk ben je in weer staat om te kunnen genieten van een volwaardig sociaal- en werkzaam leven.
Door onze multidisciplinaire aanpak, met veel ruimte voor persoonlijke aandacht, hebben wij veel cliënten met PCS klachten kunnen helpen.