Wat is neurofeedback & PNEI?

Neurofeedback is een veilige en wetenschappelijk onderbouwde methode die je centrale zenuwstelsel optimaal laat functioneren. 


Stel je brein voor als een slim commando- en controlecentrum, dat de controle heeft over alle andere systemen in je lichaam. Is er instabiliteit in het brein, dan ontstaan er klachten op mentaal, emotioneel en lichamelijk gebied. Gelukkig heeft je brein een natuurlijk zelflerend vermogen. Neurofeedback is een moderne technologie die dit leerproces op een onbewust niveau tot stand brengt. 

Neurofeedback spoort plotseling optredende instabiliteit in de hersenactiviteit op en informeert het brein hierover, door middel van een korte onderbreking in geluid. Dit onderbreken zorgt ervoor dat je hersenen even worden wakker geschud. Hierdoor kun je de hersenen ‘bewust’ maken van de activiteit waar ze mee bezig waren en stel je ze in staat een andere weg te kiezen.
Dit gebeurt telkens opnieuw, totdat je brein zichzelf optimaal heeft gecorrigeerd. Dit merk je doordat je o.a. beter slaapt, je minder gestrest bent, minder angst ervaart en je beter kan focussen. Waardoor je de vreugde van een gemakkelijker leven ervaart, ondanks de uitdagingen die dagelijks op je afkomen.
Je kunt dit proces vergelijken met een vliegtuig dat uit koers raakt door turbulentie. Dit kost veel energie. Door correcties van de piloot komt het vliegtuig weer op de juiste koers en kan het toestel weer rustig naar zijn bestemming vliegen.

PNEI (Psycho-Neuro-Endocrino-Immunologie) is de wetenschap die zich bezig houdt met de relaties en verbanden tussen gedrag, het brein, het zenuwstelsel, het immuunsysteem en de hormonen. Neurotransmitters, belangrijke chemische communicatiestromen in je lichaam, staan centraal in de theorie.
Het slecht of niet functioneren van één of meerdere systemen (vaak het geval bij chronische klachten) kan een verstorend effect hebben op de andere systemen. Vanuit PNEI kijken we of jouw hersenen (die uiteindelijk alle systemen aansturen) de juiste brandstof krijgen en neurotransmitters hun werk goed kunnen doen.